Genellikle tedavilere başlamadan önce yapılması gereken, vücudun kas, yağ ve su oranını belirleyen ölçüme vücut analizi denir. Yapılan ölçümler referans değerlerle kıyaslanır. Tedavi süreci boyunca hastanın değerleri baştan sona kayıt edilir ve yorumlanır.
Oluşan grafik ve tablolar sonucunda vücut analizine göre tedavi süreci şekillenir. Vücut analizi uzun süreli işlemler gerektirmez, 15-20 saniye yeterlidir.
Vücut Tipleri Nelerdir?
Toplamda 4 farklı vücut tipi bulunur. Bunlardan birincisi elma tipi vücuttur ve çoğunlukla erkeklerde görülür. Orta gövde dolgun ve geniş olmakla birlikte bacaklara doğru daralır. İkincisi ise kalp tipi vücut tipidir. Bu vücut tipinde göğüs kısmı genişken bacaklara doğru incelen bir yapı mevcuttur. Üçüncüsü kum saati tipidir ve genel olarak kadınlarda görülür. Bu tip vücutta ise göğüs ve kalça kıvrımları eşitken bel kısmı incedir. Son olarak dördüncü vücut tipi ise armut tipidir ve yine kadınlarda daha fazla görülür. Bu tipte kalça geniş ve dolgunken omuza doğru daralan bir yapı gözlenir.
Vücut Analizi Nasıl Yapılır?
Vücut analizi sürecinde bioelektrikal impedans tekniğiyle çalışan monitörler kullanılır. Ölçüm için cihazın üzerine yalın ayak çıkılır ve cihaz hissedilmeyecek derecede az olan ve sağlığa herhangi bir zararı bulunmayan bir elektrik akımını iletir. Vücut sıvıları ve kaslar arasında dolaşan akım yağ dokusuyla karşılaştığında direnç gösterir. Bu direnç ekrana vücut yağ oranını çıkartır.
Vücut Analizinde En Doğru Ölçümler Nasıl Yapılmalıdır?
Bazı durumlar vücut analizi sonuçlarında yanılgıya sebep olabilir. Örneğin yemek yedikten en az 3 saat sonra ölçüm yapılmalıdır. Yine egzersiz ve spor aktivitelerinden en az 3 saat sonra ölçüm yapmak en doğru sonucu verecektir. Ölçümler tuvalete gittikten sonra; yüzme, sauna, banyo gibi aktivitelerden önce yapılmalıdır.
Ateşli hastalıklar ve kadınlarda regl dönemi sonuçların yanlış olmasına sebep olabilir. Yine hormon hapları ve bağırsak düzenleyici ilaçlar kullanırken ölçüm yapılmamalıdır.
Uzun süreli açlıklarda, aşırı fiziksel yorgunluk durumunda, depresyon ve aşırı stres durumlarında, gebelikte, enerji içeceği tüketimi ve aşırı kafein tüketimi durumlarında yapılan ölçümlerin de hatalı olma olasılığı yüksektir.